Actueel

Bescherming bij langdurige ziekte van uw zakenpartner.

30 sep 2024

Bescherming bij langdurige ziekte van uw zakenpartner

Stel u voor: samen met uw zakenpartner leidt u een bloeiend bedrijf. Alles loopt op rolletjes, totdat uw partner plotseling ernstig ziek wordt en voor langere tijd uitvalt. Dit is niet alleen zorgelijk voor uw partner, maar vormt ook een aanzienlijk risico voor uw bedrijfsvoering. Hoe kunt u ervoor zorgen dat het bedrijf blijft draaien en financieel gezond blijft?

Documenteer alle afspraken

De wettelijke regelingen met betrekking tot het besturen van de onderneming bij plotselinge ziekte van een zakenpartner zijn beperkt. Wordt bijvoorbeeld de managementvergoeding voortgezet? En welke beslissingen mag de andere partij wel of niet nemen? Het ontbreken van duidelijke afspraken kan leiden tot ernstige problemen of geschillen. Daarom is het van essentieel belang om hier heldere overeenkomsten over te maken of, indien dit nog niet is gebeurd, deze alsnog op te stellen. 

Leg deze afspraken ook schriftelijk vast, bijvoorbeeld in een samenwerkingsovereenkomst. Door alles op papier te zetten, voorkomt u latere geschillen. Deze problematiek kan ook van toepassing zijn op een besloten vennootschap (BV). Het kan bijvoorbeeld zijn dat zakenpartners hebben afgesproken dat ze alleen gezamenlijk namens de BV mogen handelen (voor bepaalde handelingen). Wat mag de overgebleven bestuurder in dat geval wel of niet zelfstandig beslissen zonder zijn compagnon? Het is verstandig om te controleren of dit al in het oprichtingsdocument van de BV, de statuten, is vastgelegd.

Vang financiële gevolgen op met een verzekering

Als mkb-ondernemer bent u niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Het is daarom raadzaam om na te denken over het afsluiten van zo’n verzekering. En hoe wordt de winst verdeeld in het jaar dat uw partner langdurig ziek is? Het overnemen van taken door een andere persoon kan namelijk aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

Het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst

Om tot goede afspraken te komen, is het van belang om verschillende (ook minder waarschijnlijke) scenario’s te overwegen. Enkele vragen die u kunt stellen bij het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst zijn:

  • Blijft uw partner recht houden op een managementvergoeding tijdens ziekte?
  • Wie neemt de taken van uw zieke partner over en hoe wordt dit gefinancierd?
  • Behoudt uw partner recht op diens volledige winstaandeel tijdens de ziekte?
  • Zijn u beiden verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en hoe wordt dit verrekend met de winst?
  • Wanneer en hoe kan de vof of maatschap worden beëindigd als een van u langdurig ziek is?

We hebben het nu steeds over ziekte, maar denk ook aan zwangerschap (en het risico op uitval tijdens de zwangerschap). Een zelfstandig ondernemer heeft bovendien onder bepaalde omstandigheden recht op een zwangerschapsuitkering voor zzp’ers vanuit het UWV. Ook hiervoor geldt dat het handig is om hier afspraken over te maken.

Nog niets vastgelegd? Ga direct aan de slag

Heeft u nog geen afspraken gemaakt over deze zaken, of zijn de afspraken nog niet vastgelegd? Dan is het nu tijd om actie te ondernemen. Wij kunnen helpen om deze afspraken op een begrijpelijke manier vast te leggen, om problemen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Wilt u hier meer over weten of zoekt u hulp bij het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.

Geschreven door:

Fedde Op de Coul Notaris

Heeft u een vraag over een notariële dienst of wilt u een afspraak maken?

Afspraak maken
0343 52 80 80 Afspraak maken