Persoonlijk

Notariële dienstverlening voor particulieren

Thema

Testament

Dienst

Rechten van kinderen

De legitieme portie.

De legitieme portie van kinderen komt vaak ter sprake en is in de wet geregeld. Een kind kan worden onterfd maar heeft dan nog bepaalde rechten. Bij een eventueel gewenste ongelijke bedeling van kinderen is een testament ook noodzakelijk. Vaak zijn dan ook bijzondere regelingen nodig op het gebied van erfrechtelijk bewind en executele.

Onterven mogelijk?

Kinderen kunnen worden onterfd. Daardoor wordt een kind geen erfgenaam en deelt hij of zij niet mee in de goederen van de nalatenschap. Wel heeft het onterfde kind de mogelijkheid om binnen 5 jaar na het overlijden aanspraak te maken op een bedrag in geld uit de nalatenschap. Dat bedrag moet worden uitgekeerd door de executeur of de erfgenamen gezamenlijk. De hoogte van het bedrag is in principe de helft van waar het betreffende onterfde kind recht op zou hebben op grond van de wet.

Andere rechten van kinderen: voogdij en bewind.

Heuvelrug Notarissen biedt juridisch advies en ondersteuning bij het regelen van zorg en bescherming van rechten van kinderen. Hier zijn enkele manieren waarop we u kunnen helpen:

Voogdij- en bewindregeling:

We adviseren bij het vaststellen van een voogdijregeling. Daarmee wijst u een geschikte persoon aan die de zorg en opvoeding van uw minderjarige kinderen op zich neemt als u overlijdt. Dit zorgt voor continuïteit en stabiliteit in het leven van uw kinderen, mocht er iets met u als ouder(s) gebeuren. Ook kunt u een bewindvoerder benoemen die de erfenis van uw kinderen beheert totdat zij een door u bepaalde leeftijd hebben bereikt.

Testament:

In uw testament neemt u de specifieke bepalingen op zoals het benoemen van een executeur, het benoemen van een voogd en het benoemen van een bewindvoerder.

Neem contact met ons op.

Onze deskundige notarissen adviseren en begeleiden u bij het regelen van voogdij en rechten van uw kinderen. We begrijpen de complexiteit van familiezaken en bieden maatwerkoplossingen die aansluiten bij uw specifieke situatie en wensen.

0343 52 80 80 Afspraak maken