Persoonlijk

Notariële dienstverlening voor particulieren

Thema

Testament

Dienst

Afvullegaat

Het afvullegaat.

Het afvullegaat is een bepaling in een testament die kan worden gebruikt om de verschuldigdheid van erfbelasting door erfgenamen beter te plannen. We adviseren en begeleiden u daarbij graag.

Wat is een afvullegaat?

Een afvullegaat is een veelgebruikte fiscale bepaling in het testament waarmee diverse vrijstellingen voor de erfbelasting optimaal kunnen worden benut. Met andere woorden, het afvullegaat zorgt ervoor dat er geen sprake is van onbenutte ‘fiscale ruimte’ in de nalatenschap.

Hoe werkt het afvullegaat?

Het afvullegaat kan door de langstlevende partner worden gebruikt bij het opstellen van de aangifte erfbelasting. De grote fiscale vrijstelling van de langstlevende wordt daardoor optimaal benut. Er kan – met het juiste testament – dus voor worden gekozen om de verschuldigdheid van erfbelasting geheel of gedeeltelijk uit te stellen.

Waarom kiezen voor een afvullegaat?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een afvullegaat:

Uitstel van belastingheffing:

Met een afvullegaat kunt u de verschuldigdheid van erfbelasting uitstellen. Indien het vermogen ‘in de stenen’ zit, is het niet mogelijk om daarmee de erfbelasting te betalen. De keuze om bij het eerste overlijden zo weinig mogelijk erfbelasting verschuldigd te zijn, betekent niet dat over de twee overlijdens bezien, totaal ook minder belasting verschuldigd is. Een fiscale analyse van het geheel is nodig. Die kan worden gemaakt met het juiste testament, nadat één van de partners is overleden.

Geen belasting betalen over vermogen dat de kinderen niet verkrijgen:

Het afvullegaat voorkomt geheel of gedeeltelijk (afhankelijk van het vermogen) directe verschuldigdheid van erfbelasting. Het zorgt ervoor dat uiteindelijke verkrijgers (meestal kinderen) eerst pas belasting zijn verschuldigd op het moment dat ook de langstlevende partner overlijdt. Er is dán belasting verschuldigd over het dán achtergelaten vermogen. Daarop is door de langstlevende vaak ook ingeteerd. Op deze manier draagt het afvullegaat bij aan een zorgvuldig (fiscaal) geregisseerde verdeling van uw nalatenschap.

Maatwerk en fiscale flexibiliteit:

Het afvullegaat biedt maatwerk en flexibiliteit. U kunt specifieke voorwaarden en bepalingen toevoegen aan het afvullegaat, afhankelijk van uw persoonlijke wensen en de aard van de goederen of gelden die u wilt toewijzen.

Hoe kunnen wij u helpen bij het afvullegaat?

We bieden deskundig advies en begeleiding bij het opstellen van een afvullegaat. Hier zijn enkele redenen om te kiezen voor onze dienstverlening:

Expertise en ervaring:

Onze specialisten hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van erfrecht, erfbelasting en afwikkeling van nalatenschappen. We kunnen u adviseren over de mogelijkheden en beperkingen van het afvullegaat, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken.

Maatwerkoplossingen:

We begrijpen dat elke situatie uniek is en dat uw wensen specifiek zijn. Onze notarissen bieden maatwerkoplossingen die aansluiten bij uw persoonlijke omstandigheden en behoeften. We helpen u bij het opstellen van een afvullegaat dat nauwkeurig aansluit bij uw intenties.

Juridische ondersteuning:

We zorgen ervoor dat alle juridische aspecten correct worden afgehandeld en dat uw afvullegaat in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving.

Neem contact met ons op

We begrijpen het belang van een zorgvuldige verdeling van uw nalatenschap. Onze ervaren juristen staan klaar om u te adviseren en te begeleiden. Neem vandaag nog contact met ons op.

0343 52 80 80 Afspraak maken