Notariële dienstverlening voor particulieren
Nalatenschap
Vereffening
Wanneer iemand overlijdt, blijven diens bezittingen en schulden achter. Dit heet een nalatenschap. Soms is het nodig om deze nalatenschap te vereffenen. Dit betekent dat de schulden worden betaald en de bezittingen worden verdeeld. Vereffening is in beginsel verplicht als erfgenamen de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Ook als er veel schulden zijn of onduidelijk is wat de overledene bezat, kan de rechtbank een vereffenaar benoemen. Dit is vaak een notaris.
Wat is vereffening?
Vereffening is in beginsel verplicht als de erfgenamen de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Dit betekent dat zij de erfenis alleen accepteren als er genoeg geld is om de schulden te betalen. In sommige gevallen benoemt de rechtbank een vereffenaar om de nalatenschap af te handelen. Dit gebeurt als erfgenamen onenigheid hebben over de verdeling, het niet duidelijk is wie de erfgenamen zijn, er veel schulden zijn en het ingewikkeld is om deze te betalen of als een belanghebbende, zoals een schuldeiser, de rechtbank vraagt om een vereffenaar.
Wie kan vereffenaar worden?
De rechtbank kan een notaris, erfgenaam of een onafhankelijke derde benoemen als vereffenaar. Vaak wordt een notaris gekozen, omdat die ervaring heeft met het afhandelen van nalatenschappen.
Wat doet een vereffenaar?
De vereffenaar zorgt ervoor dat de nalatenschap wordt afgewikkeld volgens de wet. Dit gebeurt in de volgende stappen:
1. Inventarisatie
De vereffenaar maakt een lijst van alle bezittingen en schulden van de overledene. Dit wordt ingediend bij de rechtbank.
2. Bekendmaking aan schuldeisers
De vereffenaar plaatst een oproep in de Staatscourant, zodat schuldeisers zich kunnen melden.
3. Betalen van de schulden
De schulden worden zoveel mogelijk betaald met het geld uit de nalatenschap. Als er niet genoeg geld is, wordt het resterende bedrag eerlijk verdeeld onder de schuldeisers.
4. Verdeling van wat overblijft
Als er na het betalen van de schulden nog iets over is, wordt dit verdeeld onder de erfgenamen volgens de wet of een testament.
5. Afronding
De vereffenaar maakt een eindverslag en legt dit voor aan de rechtbank. Daarna wordt de nalatenschap officieel afgerond.
Voordelen van een benoemde vereffenaar
Dit voorkomt conflicten en beschermt zowel erfgenamen als schuldeisers. Vooral bij complexe nalatenschappen biedt dit zekerheid.
Wat doet een vereffenaar?
De bewindvoerder krijgt verschillende taken en verantwoordelijkheden toegewezen. Zo beheert de bewindvoerder het vermogen van de nalatenschap, zoals bankrekeningen, investeringen en onroerend goed. Daarnaast is de bewindvoerder verantwoordelijk voor het afwikkelen van eventuele schulden die deel uitmaken van de nalatenschap. De bewindvoerder verdeelt ook het vermogen van de nalatenschap onder de erfgenamen volgens de in het testament vastgestelde regelingen en bepalingen.
Aanspreekpunt van de schuldeisers en erfgenamen.
Een belangrijk aspect van vereffening is dat de vereffenaar fungeert als aanspreekpunt voor de schuldeisers, de rechtbank en – afhankelijk van de betreffende nalatenschap – de erfgenamen.
De vereffenaar communiceert met hen, verstrekt informatie over de voortgang van de afwikkeling van de nalatenschap en beantwoordt eventuele vragen. Dit draagt bij aan een transparant proces en voorkomt mogelijke conflicten tussen belanghebbenden.
Maak een afspraak.
We begrijpen we dat een ingewikkelde nalatenschap met mogelijk veel schulden zorgen oplevert. Onze ervaren specialisten adviseren en begeleiden u bij het afwikkelen van nalatenschappen met een vereffening. Neem contact met ons op om een persoonlijk gesprek in te plannen.