Actueel

Uitsluitingsclausule – wat is dat?.

6 jul 2022

Uitsluitingsclausule – wat is dat?

In de meeste Nederlandse testamenten vindt u de term ‘uitsluitingsclausule’. In de praktijk zijn er twee soorten uitsluitingsclausules: de harde uitsluitingsclausule en de zachte uitsluitingsclausule. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over uitsluitingsclausules en bespreken we de verschillende varianten. In de tekst hieronder spreken we steeds over een ouder-kindrelatie. Uiteraard kan een uitsluitingsclausule ook opgenomen worden wanneer u iemand anders geld wil nalaten of schenken.

Wat is een uitsluitingsclausule?

Een uitsluitingsclausule kunt u opnemen in een testament of bij een schenking. In een uitsluitingsclausule bepaalt u dat een erfenis of schenking niet in de gemeenschap van de ontvanger valt. Dit betekent dat uw erfenis of schenking eigendom blijft van de ontvanger. Diegene hoeft dit niet te delen met zijn of haar partner als de relatie eindigt door een scheiding.

Een voorbeeld: u wilt uw dochter € 50.000 schenken. In een schenkingsakte laat u een uitsluitingsclausule opnemen. Hierin bepaalt u dat de partner van uw dochter wordt uitgesloten. De € 50.000 blijft in dat geval van uw dochter. Gaan uw dochter en haar partner scheiden? Dan hoeft zij de gekregen € 50.000 niet met haar ex te delen.

Wanneer een uitsluitingsclausule?

Een uitsluitingsclausule komt in vrijwel alle testamenten voor. Veel ouders willen namelijk niet dat hun kind privévermogen moet delen na een scheiding. Daarnaast wordt een uitsluitingsclausule vaak opgenomen wanneer het gaat over grote schenkingen.

Wat is het verschil tussen een harde en zachte uitsluitingsclausule?

Er bestaat een verschil tussen een harde uitsluitingsclausule en een zachte uitsluitingsclausule. De hierboven beschreven situatie gaat over de harde uitsluitingsclausule. De zachte uitsluitingsclausule bevat verschillende aanvullingen. Zo krijgt de ontvanger van het geld de mogelijkheid om te besparen op erfbelasting. Ook kunt u vast laten leggen dat de uitsluiting niet geldt wanneer de relatie wordt beëindigd door overlijden, mogelijk alleen door het overlijden van uw kind.

Waar moet u rekening mee houden?

Vermogen kan alsnog naar uw schoonkinderen gaan

Zelfs met een uitsluitingsclausule kán uw geschonken of nagelaten vermogen bij de partner van uw kind terecht komen. Bijvoorbeeld wanneer uw kind overlijdt vóór zijn of haar partner. In dat geval bepaalt het erfrecht dat het vermogen van uw kind naar zijn of haar partner gaat. Uw kind kan in zijn of haar eigen testament een andere regeling treffen. Ook kunt u in uw testament een tweetrapsmaking opnemen.

Uitsluitingsclausule kan invloed hebben op alimentatie

Daarnaast kan het zijn dat de uitsluitingsclausule invloed heeft op de hoogte van de alimentatie. Mogelijk kan uw kind minder alimentatie krijgen omdat hij of zij een hoger vermogen heeft dan zijn of haar ex.

Uitsluitingsclausule bij een beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 2018 trouwen partners automatisch met een beperkte gemeenschap van goederen. In dat geval zijn ontvangen erfenissen en schenkingen uitgesloten van de huwelijkse gemeenschap. Dit betekent echter niet dat een uitsluitingsclausule overbodig is. Partners kunnen namelijk nog steeds trouwen in volledige gemeenschap van goederen. Wanneer u als schenker of nalater de regie in handen wil houden, is een uitsluitingsclausule nuttig.

Laat u adviseren door de notaris

Het is verstandig om de uitsluitingsclausule te bespreken met uw notaris. Dat advies geldt ook voor uw kind. Want wat gebeurt er als diegene een schenking ontvangt, deze uitgeeft aan bijvoorbeeld de uitbouw van de gezamenlijke woning, en vervolgens na tien jaar gaat scheiden? Behoudt de ontvanger dan nog steeds het volledige recht op de nalatenschap of schenking? Of is het dan ‘op’? Uw notaris kan u hierover het beste adviseren.

Geschreven door:

Ingeborg van Schuppen Notaris

Heeft u een vraag over een notariële dienst of wilt u een afspraak maken?

Afspraak maken
0343 52 80 80 Afspraak maken